Als ondernemer in België ben je wellicht bekend met de termen ‘leasing’ en ‘renting’. Maar wat betekenen deze termen precies en hoe kunnen ze jou helpen bij het financieren van je bedrijfsmiddelen, zoals auto’s en machines?
Leasing: een overzicht
Leasen is een financieringsvorm waarbij je als ondernemer een bedrijfsmiddel, zoals een auto of machine, voor een bepaalde periode huurt van een leasemaatschappij. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Aan het einde van de leaseperiode heb je vaak de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel over te nemen tegen een vooraf afgesproken restwaarde.
Er zijn verschillende vormen van leasing, maar de meest voorkomende zijn operationele leasing en financiële leasing. Bij operationele leasing blijft de leasemaatschappij eigenaar van het bedrijfsmiddel en neemt zij ook de operationele risico’s voor haar rekening. Bij financiële leasing word je als ondernemer economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en neem je de operationele risico’s voor je rekening.
Renting: een alternatief voor leasing
Renting, ook wel financiële huur genoemd, is een andere financieringsvorm die veel lijkt op leasing. Het belangrijkste verschil is dat je bij renting de mogelijkheid hebt om aan het einde van de huurperiode het bedrijfsmiddel over te nemen tegen een vooraf afgesproken restwaarde. Deze restwaarde ligt meestal hoger dan bij leasing.
Renting wordt vaak gebruikt voor de financiering van bedrijfsmiddelen met een hoge restwaarde, zoals machines en vastgoed. Maar ook voor voertuigen kan dit een interessante optie bieden. Het voordeel van renting is dat de maandelijkse betalingen lager zijn dan bij leasing, omdat een deel van de investering wordt uitgesteld tot het einde van de huurperiode.
Verschillende mogelijkheden
Als particulier weet je elke maand exact hoeveel je moet betalen voor je wagen. Zorgen of inruilen van een wagen zijn zo verleden tijd. Ook onderhoudskosten zijn mee vervat in de maandelijkse kostprijs. Een financiële tegenvaller behoort zo tot het verleden.
Wat zit er zoals vervat in een private lease?
- Belasting op inverkeerstelling
- Jaarlijkse verkeersbelasting
- Onderhoud, reparatie en banden
- Kilometerbundel
- Afschrijving
- Rentekosten
- Verzekering (BA, Omniumverzekering, Pechbijstand, …)
Wat zit er niet vervat in een private lease?
- Brandstofkosten of stroom
- Verkeersboetes
Contacteer ons met je vraag of vraag meteen je offerte aan.
Als professional kun je quasi alles leasen, gaande voertuigen over machines tot zelfs vastgoed. Via deze financieringsvorm moet jij je bedrijfsmiddelen dus niet onmiddellijk aanspraken.
Je betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik. Afhankelijk van het type leasing kun je een aankoopoptie bedingen. Zo zal een leasing volgens artikel 55 een aankoopoptie kunnen bevatten die 15% bedraagt of lager. Inzake fiscaliteit wordt dit ‘on balance’ geactiveerd waardoor de accountant de investering kan afschrijven.
Contacteer ons met je vraag of vraag meteen je offerte aan.
Via een renting of financiële huur heb je de mogelijkheid op einddatum een aankoopoptie te lichten. Dit is een gebruikelijke financieringsvorm voor professionals voor o.a. voertuigen, machines, e.d.
De restwaarde zal hoger moeten liggen dan 15% waardoor we ‘off balance’ spreken en er bijvoorbeeld geen afschrijvingen van toepassing zijn. De betalingen worden rechtstreek in kosten geboekt door je accountant.
Contacteer ons met je vraag of vraag meteen je offerte aan.
Zowel leasen als renting bieden interessante mogelijkheden voor de financiering van je bedrijfsmiddelen. Welke vorm het beste bij je onderneming past, hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van je bedrijf, de bedrijfsmiddelen die je nodig hebt en je financiële situatie. Het is daarom raadzaam om je goed te laten adviseren voordat je een keuze maakt.
Heb je nog vragen over de financieringsvormen leasing of renting, of wil je een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.